ŚWINKA

CHONDROSTOMA  NASUS

    Ciało ma kształt wrzecionowaty i jest wydłużone oraz nieco spłaszczone w płaszczyznach bocznych. Linia brzucha jest nieco spłaszczona. Początek nasady płetwy grzbietowej znajduje się na linii początku płetw brzusznych. Paszcza umieszczona jest w dolnej części  pyska i cofnięta daleko do tyłu. Obie wargi są utworzone z twardej chrząstki. Ryba ta dorasta przeciętnie do 25 - 30 cm długości i osiąga ciężar 0,5 kg . Jest to ryba żywiąca się głównie dennym pokarmem roślinnym. Stanowią go glony, porastające przedmioty podwodne znajdujące się na dnie rzeki. Tarło ma miejsce od końca kwietnia do maja. Odbywa się gromadnie w rzekach, na płytkich terenach o piaszczystym dnie. Samica świnki o przeciętnej długości składa około 20 000 - 30 000 jaj. U nas gatunek ten występuje w górnych  i środkowych odcinkach wszystkich większych rzek i w dolnych partiach potoków górskich. Mięso świnki nie jest specjalnie smaczne, lecz gatunek ten ma duże znaczenie  w naszym rybactwie rzecznym.

Okres  ochronny - od 1 stycznia do 15 maja

 Wymiar ochronny - 25 cm

Wędkarski rekord Polski  2,06 kg

     Atlas ryb  Strona główna