KARP

CYPRINUS  CARPIO 

karp sazan

karp pełnołuski

karp lustrzeń

karp bezłuski

    Karp wywodzi się z uszlachetnianej przez człowieka dzikiej formy - sazana. Ryba żyjąca w naturalnych warunkach ma ciało wydłużone, tylko lekko spłaszczone bocznie, i na całej powierzchni, z wyjątkiem głowy, pokryte dachówkowato ułożonymi, grubymi i dość dużymi łuskami. Głowa takiego karpia jest duża. Tylna krawędź, długiej płetwy grzbietowej sięga prawie do początku nasady trzona ogonowego. Płetwa ogonowa jest szeroka i dość wyraźnie chorągiewkowato wcięta. Na górnej wardze znajdują się dwa krótkie, miękkie wąsiki, a w kącikach paszczy - po jednym dłuższym. Szczęka karpia jest wysuwalna i tworzy rodzaj ryja. Środowiskiem, w jakim ten gatunek żyje w warunkach naturalnych, są ciepłe, wolno płynące lub stojące wody. Ojczyzną karpia europejskiego jest Japonia, Chiny i Środkowa Azja. Jest rybą wszystkożerną, szczególnie lubi drobne zwierzęta wodne, plankton, bezkręgowce i nasiona roślin. Szuka pożywienia głównie w dnie. Dojrzałość płciową  samice osiągają w 3, a samce w 4   roku życia. Tarło odbywa się  w połowie maja, kiedy temperatura wody osiągnie 180 C.  Samice składają    150 000 - 200 000 sztuk ikry na 1 kg wagi.  Selekcja, specjalna opieka i intensywne żywienie karpia hodowanego w stawach spowodowały, że znacznie różni się on od żyjącego w warunkach naturalnych.

Okresu i wymiaru ochronnego  nie posiada
Wędkarski rekord Polski  - 27,00 kg

     Atlas ryb  Strona główna