KARP
CYPRINUS CARPIO |
karp sazan |
---|
![]() karp pełnołuski |
![]() karp lustrzeń |
![]() karp bezłuski |
Karp wywodzi się z uszlachetnianej przez człowieka dzikiej formy - sazana. Ryba żyjąca w naturalnych warunkach ma ciało wydłużone, tylko lekko spłaszczone bocznie, i na całej powierzchni, z wyjątkiem głowy, pokryte dachówkowato ułożonymi, grubymi i dość dużymi łuskami. Głowa takiego karpia jest duża. Tylna krawędź, długiej płetwy grzbietowej sięga prawie do początku nasady trzona ogonowego. Płetwa ogonowa jest szeroka i dość wyraźnie chorągiewkowato wcięta. Na górnej wardze znajdują się dwa krótkie, miękkie wąsiki, a w kącikach paszczy - po jednym dłuższym. Szczęka karpia jest wysuwalna i tworzy rodzaj ryja. Środowiskiem, w jakim ten gatunek żyje w warunkach naturalnych, są ciepłe, wolno płynące lub stojące wody. Ojczyzną karpia europejskiego jest Japonia, Chiny i Środkowa Azja. Jest rybą wszystkożerną, szczególnie lubi drobne zwierzęta wodne, plankton, bezkręgowce i nasiona roślin. Szuka pożywienia głównie w dnie. Dojrzałość płciową samice osiągają w 3, a samce w 4 roku życia. Tarło odbywa się w połowie maja, kiedy temperatura wody osiągnie 180 C. Samice składają 150 000 - 200 000 sztuk ikry na 1 kg wagi. Selekcja, specjalna opieka i intensywne żywienie karpia hodowanego w stawach spowodowały, że znacznie różni się on od żyjącego w warunkach naturalnych. |
Okresu i wymiaru ochronnego nie posiada |
Wędkarski rekord Polski - 27,00 kg |