JELEC

LEUCISCUS  LEUCISCUS

    Ciało jelca jest tylko lekko wygrzbiecone, znacznie wydłużone i ścieśnione w płaszczyznach bocznych. Linia boczna przebiega łagodnym łukiem, wygiętym ku brzusznej części ciała. Płetwa grzbietowa jest mała o równo ściętej tylnej krawędzi. Płetwa odbytowa ma tylną krawędź lekko wklęsłą, a ogonowa  jest mocno i symetrycznie chorągiewkowato wcięta. Jelec dorasta do 25 cm długości i osiąga ciężar około 0,4 kg. Jego pokarmem są zwierzęta wodne, owady wpadające do wody, ikra innych gatunków ryb, a także szczątki roślinne. Tarło odbywa się w kwietniu i maju. Ryba ta przebywa zarówno w wodach płynących i stojących Mięso jelca jest suche i ościste.

Okresu ochronnego nie posiada

 Wymiar ochronny - 15 cm

Wędkarski rekord Polski  

     Atlas ryb  Strona główna